Konst

Så designar du egna posters

Du som kan fota, måla eller illustrera har alla förutsättningar att designa egna posters. Tack vare tjänster som Canva, Lightroom och Shopify är det enklare än någonsin att göra egen design och sälja den online. Det är inte heller särskilt dyrt att komma i gång med en posterverksamhet. Du kan ansluta din Shopify-butik till Gelato, och på så sätt låta någon annan sköta nästan hela processen åt dig. Med andra ord: du skapar, någon annan trycker, du säljer och någon annan skickar postern till beställaren. Japp, sådana möjligheter finns!

Använd foton i posterdesign

Foton är tacksamma designelement. Många uppskattar enkelheten i en vacker blomma eller strand, så även lekfullheten i en byggnad eller ett porträtt. Fördelen med digitalt foto är att du kan använda mindre delar av bilden. Du kan alltså avgränsa bilden och fokusera på den bit som du tycker är snyggast. En annan bonus är att du smidigt kan redigera fotona i program som Lightroom och Photoshop.

Med bara ett par knapptryck kan du lägga ett färgfilter över fotot eller justera bort de tekniska missarna från fotosessionen. Genom att använda olika fotografiska element kan du designa ett eget collage, vilket kan bli en riktigt läcker poster. Tack vare designprogrammen måste du inte ens ha en avancerad systemkamera för att komma i gång med posterdesign. Du når långt med mobilkameran.

Rita och måla motiv till posters

Det går alldeles utmärkt att rita och/eller måla postermotiv för hand. När bilden är klar kan du antingen fota eller skanna in den, göra redigeringar i Photoshop och sedan trycka upp den utifrån en högupplöst fil för maximal bildkvalitet. Om du inte vill digitalisera bilden själv kan du anlita professionell hjälp för detta. Många fotostudior erbjuder tjänster inom digitalisering av konstverk, och de är riktigt bra på att få till rätt färgåtergivelse.

Att rita tunna svarta linjer eller att måla abstrakta former är exempel på posterdesign du kan göra. När det kommer till att skapa posters analogt finns egentligen inga rätt eller fel, att ha koll på inredningstrenderna underlättar dock om du vill sälja posters. Håll dig uppdaterad genom att bläddra i inredningstidningar, för där får du en samlad bild av vilka färger och stilar som är populära för tillfället. Du kan till och med anamma tidningarnas färgskalor.

Illustrera posters digitalt

Canva, Illustrator och Procreate är designprogram som hjälper dig illustrera posters digitalt. Du kan klippa och klistra med olika grafiska element eller så kan du illustrera fritt. Det går att få till vilka uttryck som helst, allt från realistisk akvarell till abstrakt akryl. Digital illustration är allra smidigast när du ska ta fram en posterdesign, det blir nämligen lättare att välja färger och sudda linjer.

Designa posters – tänk på det här

Det mesta inom posterdesign sker digitalt, och detta vare sig du skapar analogt eller digitalt i grunden. På grund av att designen vanligen skickas till digitala tryck behöver du anpassa posterformatet till det digitala formatet. Tänk på att ställa in rätt storlek (A3, A4, A5 och så vidare), att konvertera till CMYK-färger samt att spara filen i en högupplöst fil (300dpi).