Så dokumenterar du dina konstnärliga idéer

Många kreatörer brottas med känslan av att vilja göra allt perfekt från början och att samtidigt vilja ta ut svängarna för att lära sig nytt. Inte så sällan kan detta medföra en viss ångest, för hur kan man vara kreativ när man samtidigt inte vågar göra fel? Genom att skaffa en så kallad art journal kan du skapa ett personligt forum för konstnärliga experiment och idéer. Tack vare att idéerna dokumenteras mellan bokens pärmar kan du dessutom gå tillbaka och inspireras av vad du tidigare gjort. Se dig själv som en konstnärlig utforskare av färger, stilar och tekniker!

Köp en art journal

En art journal är som en anteckningsbok eller dagbok för konstnärer. Den består oftast av tjocka pärmar och papper för antingen akvarell- eller blandteknik. Tanken med den här sortens bok är att den ska vara till för konstexperiment, för ett mer fritt skapande. Här kan du ge dig själv chansen att prova nya färgkombinationer och penseldrag, som du sedan kan använda dig av när du målar en tavla. Det finns olika märken på art journals, ju tjockare papper desto bättre kvalitet på dem. Fråga alternativt sök efter dessa konstnärsmaterial i konst- och pysselbutiker.

Låt idéerna mogna

Även många professionella designers ägnar sig åt art journaling. Skapande är en process, och ibland behöver idéerna få mogna genom omarbetningar. För många som jobbar med digital design är en art journal ett ovärderligt verktyg. Dels får man chans att göra något analogt, som en motvikt till allt det digitala. Dels får man chans att pröva idéer steg för steg. Viktigast av allt: man tillåts kladda utan några som helst krav på att man ska ta fram en färdig produkt. Kravlöst skapande är viktigt för att hålla gnistan vid liv. Med andra ord måste det inte bli något av idéerna. De kan bara få vara.

Inspireras av experimenten

Olika färger reagerar olika med varandra, olika penslar ger olika effekter och så vidare… Det fina med konst och design är att man aldrig blir fullärd, att det finns hur mycket som helst att upptäcka. Dokumentera dina upptäckter, bläddra i din art journal och inspireras inför nästa projekt. Kanske var just den där färgmixen eller det där penseldraget exakt vad du behövde till din nya design.