Utgå från komplementfärger när du fotograferar

Bildkomposition är en viktig del av fotokonsten. Genom att ha koll på vilka element som gör en bild bra ökar du chanserna att faktiskt få till drömfotot. Inom just foto pratas det ofta om gyllene snittet, tredjedelsregeln och så vidare. Hur man kan komponera bilder utifrån färglära – exempelvis utifrån komplementfärger – lyfts inte lika ofta.

Färglära – vilka färger passar ihop?

Färglära är läran om vilka färger som passar ihop, och inte minst om vilka nya färger du får när du blandar befintliga färger. Gul och blå blir grön liksom röd och blå blir lila, som exempel. Om du lär dig känna igen vilka färger som lockar fram det bästa i varandra kan du ta fotograferande och målande till en ny nivå. Exempelvis lyfter komplementfärgerna blå och orange eller röd och grön varandra i form av vackra kontraster.

Använd komplementfärger aktivt

Det finns olika färgcirklar du kan utgå från. Färgerna som är placerade mitt emot varandra i en färgcirkel är komplementfärger. I början kan det vara svårt att ha alla färgmatchningar i huvudet, och därför är det en bra idé att ta med dig en liten färgcirkel till dina fotosessioner. Om du gör färgmatchning till en aktiv del av ditt hantverk kommer dina foton bli snyggare.